Vanlige sjekketider for livmorhalskreft og effektiviteten av screening
Studier viser god effekt av screening mot livmorhalskreft (kreftregisteret.no) og det er derfor viktig at kvinner mellom 25 og 69 år tar livmorhalsprøve med jevne mellomrom.
Hva er livmorhalskreft?
Livmorhalskreft er en type kreft som oppstår i cellene på livmorhalsen. Denne typen kreft blir ofte forårsaket av en infeksjon med humant papillomavirus (HPV). Tidlig påvisning av livmorhalskreft kan føre til bedre prognose og behandlingsmuligheter.
Hvor ofte bør man sjekke seg?
For å oppdage livmorhalskreft så tidlig som mulig, anbefales det at kvinner mellom 25 og 69 år utfører jevnlige screeningtester. Screening for livmorhalskreft innebærer vanligvis en celleprøve tatt fra livmorhalsen, også kjent som en PAP-test. Dette gjøres for å oppdage tidlige tegn på unormale celler som kan utvikle seg til kreft.
Normalt anbefales følgende sjekketider:
- Kvinner mellom 25 og 34 år: Hvert tredje år
- Kvinner mellom 35 og 69 år: Hvert femte år
Hvordan foregår en screeningtest?
En screeningtest for livmorhalskreft kan gjøres hos en gynekolog eller allmennlege. Under testen vil legen bruke et instrument kalt en spekulum for å forstørre inngangen til skjeden, slik at livmorhalsen blir synlig. Deretter vil en prøve av cellene fra livmorhalsen bli tatt og sendt til analyse.
Resultatet av screeningtesten vil bli vurdert av eksperter, og dersom det oppdages unormale celler, vil videre oppfølging og behandling bli anbefalt. Det er viktig å merke seg at selv om PAP-testen er en effektiv metode for tidlig påvisning av livmorhalskreft, gir den ikke en 100% garanti. Derfor er det viktig å fortsette med regelmessige screeningtester i henhold til anbefalingene.
Du kan lese mer om vanlige sjekketider for livmorhalskreft og effektiviteten av screening på vår blogg post: Vanlige sjekketider for livmorhalskreft og effektiviteten av screening.